Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ο καταρράκτης δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

Ο καταρράκτης θεωρείται μεν πάθηση των ηλικιωμένων, καθώς τον εκδηλώνουν περισσότεροι από τους μισούς άνω των 70 ετών και πάνω από το 70% των 80άρηδων. Όμως, δεν αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Αντιθέτως, μπορεί κάλλιστα να εμφανιστεί και σε μεσήλικες, οι οποίοι μισοκλείνουν τα μάτια ή τα καταπονούν για να καταφέρουν να δουν καθαρά (ιδιαίτερα όταν σκοτεινιάζει), αλλά δεν ξέρουν ότι έχουν καταρράκτη.

1. Είναι μία νόσος ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών. Οι πρώτες αναφορές για τον καταρράκτη χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. (πιθανώς το 29 μ.Χ.) στο έργο De Medicina, το οποίο έγραψε ο ρωμαίος συγγραφέας και (ενδεχομένως) ιατρός Αύλος Κορνήλιος Κέλσος.

2. Δεν σχηματίζεται πάνω στο μάτι. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι ο καταρράκτης αναπτύσσεται επειδή δημιουργείται ένα θολό στρώμα πάνω στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού. Στην πραγματικότητα, όμως, το θόλωμα δημιουργείται στο εσωτερικό του ματιού, όταν διασπαστούν οι πρωτεΐνες που αποτελούν τον φυσιολογικά διαυγή φακό του ματιού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς δεν νιώθουν καμία οφθαλμική ενόχληση από τον καταρράκτη τους και τον αντιλαμβάνονται μόνο όταν αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά η όρασή τους.

3. Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου. Αν και ο καταρράκτης εκδηλώνεται κυρίως στις ηλικίες 60 και 70 ετών, η ανάπτυξή του συνήθως έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προδιαθέτουν για ταχύτερη εμφάνισή του. Τέτοιοι παράγοντες είναι ορισμένα νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. λήψη κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα), ατυχήματα με τραυματισμό του οφθαλμού και η υψηλή μυωπία (πάνω από 10 βαθμούς) κυρίως σε γυναίκες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που, αθροιστικά, φαίνεται να σχετίζονται με την πρόωρη εμφάνιση καταρράκτη είναι το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Ενδέχεται, επίσης, να παίζει ρόλο και το οικογενειακό ιστορικό καταρράκτη.

4. Το θόλωμα της όρασης δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα. Μπορεί να είναι το πιο γνωστό, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ χαρακτηριστικά, όπως το να βλέπει κανείς φωτοστέφανα γύρω από τα λαμπερά φώτα (π.χ. τη νύχτα, όταν έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση ένα αυτοκίνητο), η διπλωπία (βλέπει τα πράγματα διπλά) και το ξεθώριασμα των χρωμάτων γύρω του (αυτό γίνεται αντιληπτό κυρίως μετά την εγχείρηση, όταν ξαφνικά ο κόσμος γίνεται πιο πολύχρωμος και λαμπερός). Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ότι ξαφνικά αρχίζει να αυξάνεται η μυωπία ή να μειώνεται η υπερμετρωπία που έχει ένα άτομο, με συνέπεια να πρέπει να αλλάξει τα γυαλιά του. Ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες και σε συνθήκες έντονου φωτισμού (π.χ. μια μέρα με πολύ ήλιο να δυσκολεύεται να κατέβει μια σκάλα με λευκά σκαλοπάτια). Αυτά τα συμπτώματα δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν ελέγχονται συστηματικά από πολλούς χειρουργούς-οφθαλμιάτρους που αξιολογούν καθημερινά πιθανούς ασθενείς.

5. Μπορεί να προσβάλλει μόνο το ένα μάτι. Αν και πιο συνηθισμένος είναι ο αμφοτερόπλευρος καταρράκτης, είναι πιθανό να αναπτυχθεί θόλωμα του κρυσταλλοειδούς φακού μόνο στο ένα μάτι (για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει όταν ο καταρράκτης εκδηλώνεται έπειτα από ένα κτύπημα ή τραυματισμό στο ένα μάτι).

6. Είναι μύθος ότι δεν πρέπει να χειρουργηθεί αν δεν «ωριμάσει». Η απόφαση για επέμβαση δεν λαμβάνεται με βάση τον βαθμό ωρίμανσης του καταρράκτη, αλλά με τις απαντήσεις του ασθενούς σε τέσσερα βασικά ερωτήματα που έχει θεσπίσει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO). Επηρεάζει ο καταρράκτης τις καθημερινές δραστηριότητες; Επηρεάζει την ικανότητα ασφαλούς οδήγησης τη νύχτα; Εμποδίζει την ενασχόληση με υπαίθριες δραστηριότητες; Μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους (π.χ. με πιο έντονο φωτισμό στο σπίτι, μεγεθυντικό φακό στο διάβασμα, γυαλιά ηλίου με πολωμένους φακούς κ.λπ.); Αν οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δείξουν ότι ο καταρράκτης επηρεάζει την καθημερινή ζωή, πρέπει να χειρουργηθεί (συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το θόλωμα του φακού έχει μειώσει κατά 50% την όραση).

7. Η εγχείρηση για τον καταρράκτη είναι η πιο ασφαλής της Ιατρικής. Καμία χειρουργική επέμβαση δεν έχει μηδενικό ποσοστό επιπλοκών. Παρότι λοιπόν η εγχείρηση για τον καταρράκτη έχει ποσοστό επιτυχίας 96%, πολύ σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές όπως φλεγμονή, μετακίνηση του ενδοφακού (ο τεχνητός φακός που αντικαθιστά τον φυσικό) ή και ακόμη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Τα συμβάντα αυτά αποδεικνύουν πως ακόμα και η πολύ απλή αυτή επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται με άκρα σοβαρότητα και έγκριτη και έμπειρη ιατρική παρακολούθηση.

8. Η εγχείρηση είναι πολύ γρήγορη. Ουσιαστικά τελειώνει μέσα σε 15 λεπτά, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία, απαιτεί πολύ μικρή τομή (με τα nanosecond laser είναι μόλις 1,6 χιλιοστά) και δεν χρειάζεται ράμματα. Ωστόσο, η συνολική παραμονή του ασθενούς στο ιατρείο είναι περίπου 2 ώρες, διότι η χειρουργική ομάδα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προετοιμάσει τον ασθενή για την επέμβαση και να φροντί­σει για την ανάρρωσή του.

9. Ο καταρράκτης δεν μπορεί να υποτροπιάσει. Μήνες ή χρόνια ύστερα από την επέμβαση, η όραση μπορεί να θολώσει πάλι. Παρότι πολύς κόσμος νομίζει ότι αυτό σημαίνει υποτροπή, στην πραγματικότητα δεν είναι, διότι ο φυσιολογικός φακός του ματιού έχει αντικατασταθεί από συνθετικό ο οποίος δεν θολώνει. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές είναι ότι θολώνει η μεμβράνη στήριξης του τεχνητού φακού. Το θόλωμα αυτό χρειάζεται αντιμετώπιση με ειδικό λέιζερ (Yag laser), αλλά χωρίς να απαιτηθεί νέα τομή στο μάτι.

10. Υπάρχουν τρόποι προστασίας. Αν και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει το ρολόι του χρόνου, τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη μειώνει η χρήση καλών γυαλιών ηλίου χειμώνα-καλοκαίρι (και η αντικατάστασή τους κάθε δύο χρόνια), η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ειδικά σε βιταμίνη C), η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ και η προστασία ή ο σωστός έλεγχος του διαβήτη.

πηγη


Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Χριστούγεννα 2017: Το ωράριο των καταστημάτων την περίοδο των γιορτών.

Χριστούγεννα 2017: Από τις 15 Δεκεμβρίου, όπως προκύπτει από το εορταστικό ωράριο που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.θα μπει η αγορά των Αθηνών σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς.

Μέχρι και την πρωτοχρονιά τα καταστήματα θα ανοίξουν τρεις Κυριακές.
Στις 17 Δεκεμβρίου και στις 24 και 31, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως είθισται στις 2 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά:
Παρασκευή 15/12/2017: 09.00 – 21.00
Σάββατο 16/12/2017:     09.00 – 18.00
Κυριακή 17/12/2017:  11.00 -18.00

Δευτέρα 18/12/2017 - Παρασκευή 22/12/2017: 09.00 - 21.00

Σάββατο 23/12/2017:  09.00 – 18.00
Κυριακή 24/12/2017: 11.00 -18.00

Δευτέρα 25 και Τρίτη 26/12/2017: Κλειστά

Τετάρτη 27/12 - Παρασκευή 29/12/2017:  09.00 – 21.00
Σάββατο 30/12/2017:   09.00 – 18.00
Κυριακή 31/12/2017: 11.00-18.00

ΠΗΓΗ



Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Black FriDay ... Oι Μεγαλύτερες Προσφορές Οπτικών Ειδών ....που Δεν Ξανάγιναν ...Πανελλαδική Αποστολή: 210.2837335 ....ΤΩΡΑ !!!


Τώρα, στο κατάστημα Οπτικών Ειδών InVision
θα βρείτε ...
...τις Καλύτερες Black FriDay Προσφορές της Αγοράς:



Όλα τα Γυαλιά Ηλίου Polarized
Αντρικά - Γυναικεία - Παιδικά
Μόνο με 20 ευρώ !!!!



Όλοι οι Σκελετοί Οράσεως σε Πολλά Σχέδια & Χρώματα
Μόνο με 2 ευρώ* !!!


Ένα ζευγάρι Μηνιαίων Φακών Επαφής
ή
Ένα μπουκάλι Υγρού Φακών Επαφής 360ml
για Καθαρισμό, Απολύμανση και Τόνωση του Φακού...
Μόνο με 5 ευρώ !!!!!!



* Οι Σκελετοί Οράσεως Μόνο με 2 ευρώ
Ισχύουν σε περίπτωση αγοράς Οφθαλμικών Φακών
κατόπιν νέας ή παλαιάς συνταγής γυαλιών .







ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ




Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Σημαντική ανακάλυψη για την αιτία της δυσλεξίας...Η δυσλεξία μπορεί να «κρύβεται» στα μάτια και να θεραπεύεται με μία λάμπα Led .

Γάλλοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η διάταξη των κυττάρων υποδοχής στα μάτια του κάθε ανθρώπου ευθύνεται για το πώς δημιουργούν την εικόνα, ενώ διαβάζουν

Μία ψυχολογική και φαινομενικά ιάσιμη αιτία για τη δυσλεξία ανακάλυψαν Γάλλοι επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μαθησιακή αυτή δυσκολία μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη σε μικροσκοπικά κύτταρα υποδοχής φωτός


Στους ανθρώπους με δυσλεξία οι κυτταρικοί υποδοχείς του φωτός έχουν πανομοιότυπη διάταξη και στα δύο μάτια, ενώ στους υπόλοιπους ανθρώπους τα εν λόγω ζωτικά για την όραση κύτταρα είναι ασυμμετρικά, ώστε να διαφέρουν στα δύο μάτια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of the Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανία.

Στους μη δυσλεξικούς τα κύτταρα αυτά είναι διατεταγμένα ασύμμετρα, επιτρέποντας σήματα από το ένα μάτι να παραμερίζονται από το άλλο δημιουργώντας μία ενιαία εικόνα στο μυαλό. 
«Οι παρατηρήσεις μας μάς οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε πράγματι βρει μία πιθανή αιτία της δυσλεξίας», δήλωσε ο Guy Ropars του Πανεπιστημίου της Ρεν, ένας από τους επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη.

«Προσφέρει μία απλή μέθοδο διάγνωσης κοιτώντας απλώς τα μάτια», πρόσθεσε.

Επιπλέον, «η ανακάλυψη της καθυστέρησης -περίπου δέκα χιλιοστά του δευτερολέπτου- μεταξύ της κανονικής εικόνας και της εικόνας-ειδώλου στα αντίθετα ημισφαίρια του εγκεφάλου, μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε  μία μέθοδο για να περιορίσουμε την εικόνα είδωλο που μπερδεύει πολύ τους δυσλεξικούς, χρησιμοποιώντας μία λάμπα LED», σημείωσε ο επιστήμονας.


Πολλοί άνθρωποι έχουν πιο ισχυρό το δεξί μάτι από το αριστερό και αυτό έχει περισσότερες νευρικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο σε σχέση με το πιο «αδύναμο». Τα κωνία και τα ραβδία -οι κυτταρικοί φωτοϋποδοχείς στο μάτι- συλλαμβάνουν τα οπτικά σήματα από το περιβάλλον και τα προωθούν στον εγκέφαλο για να σχηματισθούν εκεί οι εικόνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κωνία έχουν πολύ διαφορετική -συμμετρική- διάταξη στα μάτια των ανθρώπων με δυσλεξία από ό,τι των υπολοίπων. Αυτό έχει ως συνέπεια οι δυσλεκτικοί να μην έχουν κυρίαρχο μάτι, πράγμα που στη συνέχεια μπερδεύει τον εγκέφαλο.

Στη νέα αυτή μελέτη ο Ropars και οι συνάδελφοί του εντόπισαν τη βασική διαφορά ανάμεσα στη διάταξη των κώνων μεταξύ των ματιών των δυσλεξικών και των μη δυσλεξικών ανθρώπων σε ένα πείραμα.

Η έλλειψη συμμετρίας μπορεί να είναι η βιολογική και ανατομική βάση της δυσκολίας στην ανάγνωσης και γραφής, τονίζει η μελέτη. 

Όπως λένε, «στους δυσλεκτικούς και τα δύο μάτια τους είναι ισοδύναμα και ο εγκέφαλός τους πρέπει διαδοχικά να επεξεργασθεί δύο ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές μιας οπτικής σκηνής». Ίσως γι' αυτό, οι δυσλεκτικοί κάνουν κατοπτρικά λάθη, π.χ. μπερδεύουν το 6 με το 9 ή το γράμμα b με το d.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λάμπα LED που αναβόσβηνε τόσο γρήγορα, ώστε να μην είναι ορατή στο γυμνό μάτι.

΄Ετσι, εκμεταλλευόμενοι την χρονική υστέρηση δημιουργίας της δεύτερης εικόνας σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από την πρώτη, κατάφεραν να «σβήσουν» τη δεύτερη από τις δύο εικόνες από τον εγκέφαλο των δυσλεκτικών, την ώρα που αυτοί διάβαζαν. Τα αρχικά πειράματα είχαν θετικά αποτελέσματα, σε βαθμό που οι συμμετέχοντες δυσλεκτικοί την ονόμασαν «μαγική λάμπα».

Περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει διαγνωστεί με δυσλεξία.


ΠΗΓΗ


Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Bloomberg: H Apple ετοιμάζει συσκευή augmented reality έως το 2019 .

Το ενδιαφέρον της Apple για την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έγινε έντονα αντιληπτό με το λανσάρισμα του ARKit για το iOS 11. Το επόμενο βήμα, ωστόσο, της εταιρείας φαίνεται ότι περιλαμβάνει την κυκλοφορία του δικού της AR headset με custom λειτουργικό σύστημα το 2020.

Σύμφωνα με αναφορά του δικτύου Bloomberg, η Apple φιλοδοξεί να έχει τελειοποιήσει την τεχνολογία της μέχρι το 2019 έτσι ώστε να είναι σε θέση να κυκλοφορήσει το AR headset μέσα στο 2020. Το αυτόνομο AR headset θα διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο επεξεργαστή και custom λειτουργικό σύστημα με ονομασία rOS που θα βασίζεται φυσικά στο iOS. Επιπλέον, φημολογείται ότι γίνονται πειραματισμοί με πληθώρα AR εφαρμογών με τη βοήθεια του HTC Vive. Εκτός από το αυτόνομο AR headset, οι μηχανικοί της Apple λέγεται ότι έχουν δημιουργήσει και μια συσκευή τύπου Gear VR, δηλαδή εκμεταλλεύεται την οθόνη και τις δυνατότητες του iPhone.
Δεν έχει γίνει γνωστό πως θα αλληλεπιδρούν οι χρήστες με το υλικό επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά τα πονταρίσματα πέφτουν επάνω στην αναγνώριση κινήσεων του κεφαλιού, την χρήση τηλεχειριστηρίων και την εκτέλεση ενεργειών με φωνητικές εντολές που θα αναγνωρίζονται από την ψηφιακή βοηθό Siri.

ΠΗΓΗ


Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Για ποιους λόγους κοκκινίζουν τα μάτια μας ...

Το κοκκίνισμα είναι αποτέλεσμα διαστολής ή φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ματιού, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες.

Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι αρκετά συνηθισμένες και αντιμετωπίζονται εύκολα, ενώ άλλες είναι πιο σοβαρές και μπορεί να επηρεάσουν την όραση μακροπρόθεσμα.

1. Αλλεργίες

Τυπικά συμπτώματα των αλλεργιών είναι το κοκκίνισμα, η φαγούρα και η ευαισθησία των ματιών. Κοινά αλλεργιογόνα που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα είναι η σκόνη, η γύρη, τα απορρυπαντικά και το τρίχωμα των ζώων. Οι κρύες κομπρέσες επάνω στα μάτια και το πλύσιμο του προσώπου με άφθονο νερό βοηθούν ώστε να υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις. Επίσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει ειδικές σταγόνες για τα μάτια ή αντιισταμινική φαρμακευτική αγωγή.

2. Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτήριο, από ιό ή από κάποια αλλεργία και εκδηλώνεται με το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και τη φαγούρα στα μάτια, καθώς και με την αυξημένη παραγωγή δακρύων. Η επιπεφυκίτιδα συχνά υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειαστεί συγκεκριμένη θεραπεία. Πολλές φορές οι κρύες κομπρέσες αρκούν για να υποχωρήσει το κοκκίνισμα. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι το κοκκίνισμα οφείλεται πράγματι σε επιπεφυκίτιδα ή αν τα συμπτώματα επιμένουν για αρκετές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την επιπεφυκίτιδα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ειδικά μέτρα αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, αν οφείλεται σε βακτήριο, οι αντιβιοτικές σταγόνες επισπεύδουν την ανάρρωση από τη λοίμωξη.

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, με αποτέλεσμα να περνά μέσα από αυτά περισσότερο αίμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο εντονότερο είναι και το κοκκίνισμα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σύμπτωμα με σταγόνες για τα μάτια, ωστόσο καθώς το αλκοόλ απομακρύνεται σταδιακά από τον οργανισμό το κοκκίνισμα υποχωρεί από μόνο του.

4. Έλλειψη ύπνου

Χωρίς επαρκή ξεκούραση, μειώνεται η ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στα μάτια κι έτσι τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα μάτια κοκκινίζουν. Επίσης, ο λίγος ύπνος συνεπάγεται ότι τα μάτια παραμένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κερατοειδής χιτώνας που καλύπτει εξωτερικά το μάτι να μην ενυδατώνεται σωστά, να ξηραίνεται και να κοκκινίζει. Τα τεχνητά δάκρυα και οι κρύες κομπρέσες στα μάτια προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, όμως μόνο η επαρκής ξεκούραση μπορεί να αποτρέψει το κοκκίνισμα στο μέλλον.

5. Ερεθισμός από τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής αποτρέπουν την καλή οξυγόνωση του ματιού, προκαλώντας ερεθισμούς και κοκκίνισμα όταν χρησιμοποιούνται για πολλές ώρες ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή και ο καλός καθαρισμός των φακών προστατεύουν τα μάτια από ενοχλήσεις στο μέλλον. Για άμεση ανακούφιση σε περίπτωση ερεθισμού, συστήνεται η χρήση οφθαλμικών σταγόνων.

6. Υπόσφαγμα

Το υπόσφαγμα (υποσκληρίδιο αιμάτωμα) συμβαίνει όταν σπάει ένα αιμοφόρο αγγείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ματιού και «παγιδεύεται» αίμα στο μάτι, το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή κόκκινης κηλίδας στον σκληρό χιτώνα, δηλαδή στο λευκό μέρος του ματιού. Αν και μοιάζει σοβαρό, το υπόσφαγμα δεν είναι επίπονο ούτε επηρεάζει την όραση. Προκαλείται από καταπόνηση, για παράδειγμα λόγω υπερβολικά έντονης άσκησης ή ανύψωσης αντικειμένου με μεγάλο βάρος ή ακόμη και από ένα φτάρνισμα, τον δυνατό βήχα ή τον εμετό. Το υπόσφαγμα υποχωρεί από μόνο του χωρίς ειδική θεραπεία μέσα σε μερικές ημέρες.

7. Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από βλάβες στο οπτικό νεύρο, δηλαδή το νεύρο που συνδέει τον αμφιβληστροειδή με τον εγκέφαλο. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ενός τύπου γλαυκώματος που ονομάζεται οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι το κοκκίνισμα, καθώς και η θολή όραση και ο πόνος στα μάτια. Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης, γι’ αυτό και επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ