Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν laser στα μάτια;



Η μυωπία είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη ανωμαλία του ματιού που συνεπάγεται αδυναμία του ατόμου να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Η όραση διορθώνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, όμως όλο και περισσότεροι μύωπες επιλέγουν τη μόνιμη λύση της επέμβασης λέιζερ.

Η επέμβαση διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και συμβάλλει στην άμεση αποκατάσταση της όρασης. Βέβαια, μετά το λέιζερ η όραση δεν διορθώνεται στο 100%. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας δεν προλαμβάνει τη φυσιολογική επιδείνωση της όρασης με την πάροδο των ετών, άρα δεν αποτρέπει την εμφάνιση της πρεσβυωπίας.

Εάν έχετε μυωπία και σκέφτεστε να κάνετε λέιζερ, σύμφωνα με το onmed, πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας ώστε να διαπιστωθεί εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση.

Δεν μπορείτε να κάνετε επέμβαση λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας εάν:

- Η μυωπία σας δεν είναι σταθερή τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες

- Έχετε κάποιο πρόβλημα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (π.χ. κερατόκωνο, κερατίτιδα, οίδημα στον κερατοειδή)

- Έχετε ασταθή αστιγματισμό

- Έχετε ήπια ή σοβαρή ξηροφθαλμία

- Πάσχετε από κάποια αυτοάνοση νόσο ή πάθηση των συνδετικών ιστών χωρίς να λαμβάνετε θεραπεία

- Είστε κάτω από 18 ετών

- Για τις γυναίκες, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε (κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να παρατηρηθούν παροδικές μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο εστιάζουν τα μάτια).

ΠΗΓΗ


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 'ΟΠΛΟ' ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ.



Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη «φρενάρει» τον καταρράκτη στα μάτια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
       
Είναι η πρώτη μελέτη που έγινε μεταξύ διδύμων και δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο και από τους γενετικούς παράγοντες, όσον αφορά την εξέλιξη και τη σοβαρότητα του καταρράκτη, της συχνότερης αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων διεθνώς.
       
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Κρις Χάμοντ του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Ophthalmology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών, συσχετίζοντας τη διατροφή κάθε μίας με την πρόοδο του καταρράκτη της στην ηλικία περίπου των 60 ετών και, στη συνέχεια, ξανά μετά από δέκα έτη.
       
Στο ξεκίνημα της έρευνας, όσες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Στο τέλος της έρευνας, μετά τη δεκαετία, οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, είχαν 33% μικρότερη πρόοδο του καταρράκτη.
       
Οι κληρονομικοί-γενετικοί παράγοντες υπολογίσθηκε ότι επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό (35%) την εξέλιξη του καταρράκτη σε σχέση με τους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (65%). Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τελικά οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο στην εξέλιξη του καταρράκτη από ότι είχε υποτεθεί έως τώρα.
       
Ο καταρράκτης - πλην του παιδικού- εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και θολώνει ολοένα περισσότερο τον φακό του ματιού λόγω προϊούσας οξείδωσης. Το γιατί η βιταμίνη «φρενάρει» τον καταρράκτη, δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Το φυσικό υγρό μέσα στο οποίο «κολυμπά» ο φακός του ματιού, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η προσθήκη έξτρα βιταμίνης C μέσω των τροφών φαίνεται πως παρέχει πρόσθετη προστασία.
       
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, από την έρευνά τους τουλάχιστον, προκύπτει ότι η προστατευτική δράση αφορά τις τροφές (π.χ. φρούτα και λαχανικά) και όχι τα διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C.
       
«Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την εμφάνιση του καταρράκτη, πιθανώς είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να επιβραδύνουμε την επιδείνωσή του, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C» δήλωσε ο Χάμοντ.
       
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μειωμένη ή καθόλου όραση λόγω του καταρράκτη.

ΠΗΓΗ


Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Θολούρα στα μάτια: Οι 6 πιθανές αιτίες.

Οι αλλοιώσεις της όρασης δεν οφείλονται πάντα στην αύξηση των βαθμών μυωπίας και αστιγματισμού ή στην εμφάνιση της πρεσβυωπίας.
Οι μεταβολές στην όραση με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολές εικόνες μπορεί να οφείλονται σε κάποιο παροδικό πρόβλημα ή σε κάποια σοβαρότερη αιτία που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στη μόνιμη τύφλωση. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια αλλαγή στην όραση δεν είναι φυσιολογική και επιβάλλει την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Δείτε τις έξι συχνότερες αιτίες της θολής όρασης και πάρτε τα μέτρα σας.

1. Ξηροφθαλμία

Είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες της θολής όρασης, όμως δεν είναι επικίνδυνη. Για να δούμε καθαρά, ο κερατοειδής χιτώνας πρέπει να είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Εάν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα, ο κερατοειδής ξηραίνεται και νιώθουμε σαν να κοιτάζουμε μέσα από ένα λερωμένο τζάμι. Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, η εργασία σε υπολογιστή και γενικότερα ή μακρόχρονη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχουν αυτό το αποτέλεσμα, επειδή τα μάτια ανοιγοκλείνουν λιγότερες φορές το λεπτό κι έτσι δεν παράγονται αρκετά δάκρυα στο εσωτερικό της κόγχης του ματιού.

2. Κακή στάση στον ύπνο

Όταν το μαξιλάρι πιέζει το πρόσωπο δεν επιτρέπεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα μάτια και παράλληλα συμπιέζονται οι ιστοί των ματιών. Αποτέλεσμα είναι η θολή όραση και ο επίμονος ερεθισμός.

3. Φοράτε πολλές ώρες φακούς επαφής

Είναι ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στη χρήση των φακών επαφής. Δεν πρέπει να φοράμε τους φακούς για περισσότερες από οκτώ ώρες –ή και λιγότερες εάν το μάτι δεν είναι «ανεκτικό - γιατί αλλιώς συσσωρεύονται στο μάτι υπολείμματα πρωτεϊνών που οδηγούν σε αλλοιώσεις της όρασης.

4. Σας έχει ανέβει το ζάχαρο

Η θολή όραση μπορεί να αποτελεί ένδειξη γενικότερης δυσλειτουργίας του οργανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για την εκδήλωση του διαβήτη. Όταν τα σάκχαρα στο αίμα έχουν αυξηθεί, διαταράσσονται τα επίπεδα των φυσιολογικών υγρών στο εσωτερικό του ματιού. Έτσι, το μάτι δεν εστιάζει φυσιολογικά. Οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνιμες και η όραση επανέρχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου.

5. Καταρράκτης

Ο κίνδυνος καταρράκτη αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, όμως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

6. Εγκεφαλικό

Οι αλλοιώσεις στην όραση είναι τυπικό σύμπτωμα του παροδικού ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (μίνι εγκεφαλικό). Ένα μίνι εγκεφαλικό διαφέρει από το κανονικό εγκεφαλικό, καθώς η απόφραξη στη φυσιολογική ροή του αίματος είναι παροδική.

ΠΗΓΉ


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Κίνδυνος τύφλωσης από υπερβολική κατανάλωση Ενεργειακών Ποτών.


ΠΗΓΗ

Η 24χρονη Victoria Stean κινδύνευσε να χάσει ακόμη και την όρασή της από τον εθισμό που είχε στα ενεργειακά ποτά. Όντας διαβητική, αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα όταν οι γιατροί την προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε ακόμη και να τυφλωθεί εξαιτίας του εθισμού της.

Για μια περίοδο περίπου 3 ετών, η 24χρονη κατανάλωνε έως και 5 ενεργειακά ποτά την ημέρα, δηλαδή περίπου 69 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Μετά από κάποιο διάστημα κατανάλωσής τους σε τόσο μεγάλο βαθμό, άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας με τους γιατρούς να την προειδοποιούν ότι θα έπρεπε να σταματήσει να πίνει ενεργειακά ποτά και να χάσει βάρος, αλλιώς θα μπορούσε να χάσει την όρασή της.

Σήμερα έχοντας χάσει πλέον 10 κιλά, η 24χρονη μιλά για την ιστορία της και θέλει να ενημερώσει άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα υγείας.

«Κοιτάζοντας πίσω δεν μπορώ να πιστέψω πόσο ηλίθια ήμουν, έπαιξα με την υγεία μου προκειμένου να πίνω ενεργειακά ποτά και να τρώω πρόχειρο φαγητό», αναφέρει η ίδια μιλώντας στη Mirror. Η νεαρή κοπέλα διαγνώστηκε με διαβήτη Τύπου 1 στην ηλικία των 9 ετών και από τότε αντιμετώπιζε πρόβλημα στο να ρυθμίσει το βάρος της και να περιορίσει τη ζάχαρη που κατανάλωνε.

Ωστόσο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των γιατρών που της έλεγαν να τρώει υγιεινά κι αντίθετα άρχισε να τρώει γρήγορο φαγητό και να καταναλώνει πολλά ζαχαρούχα ενεργειακά ποτά.

«Ενώ η ασθένειά μου είναι κοινή με όσους πάσχουν με διαβήτη, οι γιατροί με είχαν προειδοποιήσει ότι η μεγάλη ζημιά είχε προκληθεί από την ανθυγιεινή διατροφή μου», πρόσθεσε. Σε ηλικία 17 ετών κατανάλωνε 2 ενεργειακά ποτά την ημέρα και σταδιακά τα αύξησε ώσπου έφτανε να πίνει τουλάχιστον 5 την ημέρα. Αν μάλιστα δεν τα κατανάλωνε, γινόταν οξύθυμη και νευρική0 όπως αναφέρει στη συνέντευξή της. Αν δεν έπαιρνε την ημερήσια δόση που συνήθιζε δεν μπορούσε να λειτουργήσει καλά και είχε έναν ανεξήγητο θυμό. «Βίωνα επίσης πολύ δυνατούς πονοκεφάλους μέχρι να πάρω στα χέρια μου το επόμενο μπουκάλι με ενεργειακό ποτό. Είχα γίνει ένα τέρας», παραδέχεται.

Έχοντας διαγνωστεί με αμφιβληστροειδοπάθεια, η 24χρονη άρχισε να έχει σοβαρά προβλήματα στην όρασή της, ενώ δεν μπορούσε να περπατήσει καλά και να οδηγήσει. Έχοντας φτάσει πια σε οριακό σημείο την υγεία της και δυσκολευόμενη να πάρει ακόμη και ανάσα μετά από περπάτημα, της ήρθαν στο μυαλό τα λόγια των γιατρών και από τότε ορκίστηκε να αλλάξει.

Έτσι πήρε τη δύσκολη απόφαση να κόψει τα ενεργειακά ποτά. Ξεκίνησε σωστή διατροφή και γυμναστική και πλέον έχει χάσει κιλά και έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση της όρασής της. Αυτό που θέλει είναι να μάθουν κι άλλοι πάσχοντες την ιστορία της και να προσέξουν περισσότερο την υγεία τους χωρίς να ρισκάρουν να πάθουν κάτι σοβαρό όπως η ίδια.

ΠΗΓΗ



Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το φρούτο που σώζει τα μάτια σας!



Το σταφύλι μειώνει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, καθώς προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαδικασία που σχετίζεται με την απελευθέρωση βλαβερών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.



Το σταφύλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συνεισφέρουν στην προστασία των υγιών κυττάρων από τη σταδιακή φθορά του DNA.

Οι εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς συχνά οδηγούν στην τύφλωση.

Η καθηγήτρια και επικεφαλής της έρευνας Abigail Hackam δήλωσε ότι «η ένταξη του σταφυλιού στη διατροφή φαίνεται να διατηρεί την υγεία του αμφιβληστροειδούς παρά την παρουσία οξειδωτικού στρες».

Το σταφύλι αποτελεί κατά γενική ομολογία υπερτροφή, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και βήτα καροτένιο.

ΠΗΓΉ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Όραση παιδιού: Πότε αρχίζει να βλέπει το μωρό;




Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη γέννηση ενός παιδιού είναι η στιγμή που ανοίγει τα ματάκια του και σας αντικρίζει για πρώτη φορά !

Πολύ συχνά με ρωτούν οι γονείς για την ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά τους, πώς βλέπουν όταν είναι μικρά και διάφορες άλλες σχετικές απορίες.

Το οπτικό σύστημα των νεογέννητων χρειάζεται αρκετούς μήνες για να αναπτυχθεί πλήρως.
Η ανάπτυξη της ξεκινάει πριν την γέννηση του παιδιού. Το πώς προσέχετε το ίδιο σας το σώμα κατά την εγκυμοσύνη έχει αντίκτυπο στη ανάπτυξη του σώματος και βέβαια του οπτικού συστήματος του μωρού. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γυναικολόγου σας σχετικά με την διατροφικά στοιχεία που πρέπει να παίρνετε . όπως και τι πρέπει να αποφεύγετε( όπως αλκοόλ, κάπνισμα, διάφορα φάρμακα)

Κατά γέννηση και στη 1η βδομάδα τους τα μωρά δεν διακρίνουν πολλές λεπτομέρειες. Ο κόσμος τους είναι λίγο ασαφής και βλέπουν σε αποχρώσεις του γκρι. Τα νευρικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Τα νεογέννητα δεν έχουν την ικανότητα να εστιάζουν. Για αυτό μην σας ανησυχήσει το γεγονός ότι μπορείτε να δείτε το μικρό σας να μην εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα, ακόμα και το πρόσωπό σας. Σε μερικές μέρες τα νεογέννητα προτιμούν να κοιτούν την εικόνα της μητέρας τους. Έρευνες δείχνουν πως αυτό γίνεται γιατί προτιμούν να παρατηρούν τα μεγάλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το περίγραμμα των μαλλιών.
Για αυτό είναι και σημαντικό να μην αλλάζετε την εμφάνισή σας, ή τα μαλλιά σας κατά αυτή την περίοδο ώστε το βρέφος να μπορεί να αλληλεπιδρά μαζί σας

Kατά τον 1ο μήνα, τα μάτια του μωρού σας δεν είναι τόσο ευαίσθητα στο φως όσο ενός ενήλικα.
Για να καταλάβει ένα μωρό την ύπαρξη φωτός χρειάζεται 50 παραπάνω ένταση απ΄οτι θα χρειαζόταν ένας ενήλικας. Άρα είναι εντάξει να αφήσετε κάποιου είδους φωτισμού στο δωμάτιο του μικρού τον 1ο μήνα, ώστε να μην περπατάτε και σεις μέσα στο σκοτάδι όταν θέλετε να το ελέγξετε.
Μετά την 1η βδομάδα το μωρό αρχίζει να διακρίνει χρώματα ,όπως το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο.

Μην αγχωθείτε εάν δείτε το μωρό σας κάποιες φορές τα ματάκι του να «φεύγει» προς τα έξω ή προς τα μέσα. Στους πρώτους δύο μήνες δεν υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο οφθαλμών. Βέβαια εάν παρατηρήσετε μεγάλη εκτροπή του ματιού και συνεχόμενη ,τότε απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας
Για να βοηθήσετε το μωρό σας στην όρασή του, διακοσμήσετε το δωμάτιο του με έντονα χρώματα και διαφορετικά μεταξύ τους με αρκετές αντιθέσεις σε χρώμα και σχήματα.

Από τον 2ο με 3ο μήνα ζωής τους αρκετές αλλαγές συμβαίνουν στην όρασή του. Αποκτούν μεγαλύτερη ευκρίνεια και φαίνεται ότι τα δύο μάτια συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.
Το παιδί σας πρέπει να ακλουθεί μετακινούμενα αντικείμενα με τα μάτια του και θα προσπαθεί να τα πιάσει. Εστιάζει σε πολύ κοντινά αντικείμενα. Επίσης σε αυτό το στάδιο τα μωρά μαθαίνουν πώς να μετακινούν το βλέμμα τους παρατηρώντας κάποια αντικείμενα χωρίς να μετακινούν το κεφαλάκι τους. Τα μάτια τους γίνονται πιο ευαίσθητα στην ένταση του φωτός. Έτσι στους 3 μήνες πρέπει να χαμηλώνεται το φως στου δωματίου για τον ύπνο τους.

Για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της οράσεως του αυτούς τους μήνες μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Να προσθέτετε νέα αντικείμενα στον χώρο του , ή να αλλάζετε την θέση της κούνιας του
Να μιλάτε στο μωρό σας όσο το έχετε αγκαλιά και περπατάτε στο δωμάτιο του
Να έχετε ένα βραδινό φως ακόμα την νύχτα , ώστε να υπάρχει ένα φωτεινό ερέθισμα όταν είναι ξύπνιο.

Από τον 4ο με 6ο μήνα το μωρό σας παρακολουθεί πιο καλά αντικείμενα από μπροστά του. Η οπτική του οξύτητα βελτιώνεται παρά πολύ , ώστε στους 6 μήνες να φτάσει 8/10.
H αντίληψη χρωμάτων είναι παρόμοια ενός ενήλικα. Επίσης έχουν και καλύτερη συνεργασία μεταξύ της όρασής τους και της κίνησης των χεριών τους. Kατά τον 6ο μήνα πρέπει να γίνει και η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση του μωρού από ειδικό παιδοφθαλμίατρο

Θα έχετε προσέξει πως από τον 7ο με 12ο μήνα το μωρό είναι πιο κινητικό, μπουσουλάει και διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις. Έτσι έχει και περισσότερα οπτικά ερεθίσματα.
Μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα την απόσταση από διάφορα αντικείμενα και είναι πιο ικανό να αρπάζει διάφορα πράγματα και να τα πετάει. Σε αυτή την περίοδο αποκτά καλύτερη αντίληψη για το σώμα του και πώς να συνεργάζεται η όραση και οι κινήσεις του. Βέβαια χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τους γονείς για τυχόν τραυματισμούς μιας και το μωράκι γίνεται πιο δραστήριο.

Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο συμβαίνει αυτή την περίοδο. Τα ματάκια του αλλάζουν χρώμα.
Τα μωρά γεννιούνται με μπλε χρώμα ματιών, αυτό συμβαίνει γιατί οι χρωστικές της ίριδος δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένες. Με την πάροδο του χρόνου σκούρες χρωστικές αναπτύσσονται και έτσι αλλάζει το χρώμα των ματιών. Για να βοηθήσετε το μωρό αυτή την περίοδο αφήστε το στο δάπεδο και να το ενθαρρύνετε να μπουσουλάει και να πιάνει αντικείμενα. Τοποθετήστε ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα ώστε να προσπαθεί να το πιάσει. Επίσης πολλά και διάφορα παιχνίδια γύρω του!

Μετά το 1ο χρόνο η εστίαση , η αντίληψη βάθους, η αντίληψη χρωμάτων, η κινητικότητα των οφθαλμών αναπτύσσονται συνεχώς. Τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος κοιτώντας και ακούγοντας. Αναγνωρίζουν γνώριμα πρόσωπα και εικόνες σε βιβλία, επίσης μπορούν να πιάσουν τους μαρκαδόρους ή τα μολύβια.

Θέλει προσοχή ώστε να παρατηρήσετε τυχόν μη συνεργασία των ματιών, τον λεγόμενο στραβισμό.
Η όραση αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Για αυτό τον λόγο, μέχρι αυτή την ηλικία πρέπει να έχουν διορθωθεί τυχόν διαθλαστικά πρόβλημα για την πρόληψη του τεμπέλικου ματιού.

ΠΗΓΉ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Παιδικός καταρράκτης: Νέα τεχνική αναγεννά τον θολωμένο φακό με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων.



Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέπτυξαν μια νέα αποτελεσματικότερη μέθοδο για την αντιμετώπιση του συγγενούς ή παιδικού καταρράκτη, η οποία βασίζεται στη χρήση βλαστικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς.
Η τεχνική, που -αντί να αντικαθιστά- αναγεννά τον φακό του ματιού, δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε ζώα και μικρά παιδιά.΄Εχει, εκτός από βελτιωμένα αποτελέσματα, και λιγότερες παρενέργειες. Είναι η πρώτη φορά που αναγεννάται όλος ο φακός του ματιού. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα μέχρι σήμερα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής.
Ο συγγενής καταρράκτης, που αποτελεί σημαντική αιτία τύφλωσης των παιδιών, εμφανίζεται είτε εκ γενετής, είτε λίγο μετά. Η συμβατική θεραπεία του σήμερα γίνεται με την χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού του ματιού και την αντικατάστασή του με ένα τεχνητό φακό. Η μέθοδος αυτή όμως μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως πρόκληση φλεγμονής, καταστροφή κυττάρων και παρατεταμένη διάρκεια ανάρρωσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κανγκ Ζανγκ, διευθυντή του Ινστιτούτου Γενωμικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", απομόνωσαν ενδογενή επιθηλιακά βλαστικά και προγονικά κύτταρα του φακού. Στη συνέχεια, κάνοντας πολύ μικρότερη τομή από ό,τι με την παραδοσιακή μέθοδο (ενάμισι χιλιοστού αντί έξι), αφαίρεσαν χειρουργικά τον δυσλειτουργικό φακό και αναγέννησαν ένα νέο φακό σε πειραματόζωα (κουνέλια και μαϊμούδες), καθώς και σε 12 παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.
Τα παιδιά ανάρρωσαν μέσα σε ένα μήνα, με λιγότερες επιπλοκές, ενώ η διαφάνεια του φακού τους βελτιώθηκε πολύ περισσότερο σε σχέση με 25 άλλα παιδιά που -για λόγους σύγκρισης- έκαναν τη συμβατική χειρουργική θεραπεία. Στα τελευταία, εμφανίστηκε συχνότερα μεταχειρουργική φλεγμονή, υπέρταση στο μάτι και νέα θόλωση του φακού του ματιού.
Η πρωτοποριακή τεχνική δοκιμάσθηκε αρχικά σε παιδιά, επειδή σε αυτά τα επιθηλιακά βλαστικά κύτταρά τους είναι πιο νεανικά και πιο ικανά να αναγεννήσουν τον φακό. Όμως οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήδη προσπαθούν να εφαρμόσουν την αναγέννηση του φακού με βλαστοκύτταρα και στις πολύ πιο συχνές περιπτώσεις καταρράκτη προχωρημένης ηλικίας, την κύρια αιτία τύφλωσης διεθνώς (πάνω από το 50%) - κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι τυφλοί εξαιτίας του καταρράκτη. Παρά τις προόδους στη θεραπεία του καταρράκτη, αρκετοί ηλικιωμένοι δεν βλέπουν καλά μετά την επέμβαση και πρέπει να φοράνε γυαλιά για να οδηγήσουν ή να διαβάσουν ένα βιβλίο. Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία και άλλων παθήσεων, όπως της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος.
Κερατοειδείς χιτώνες (και όχι μόνο) δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο
Εξάλλου, σε μια συναφή εξέλιξη που θυμίζει επιστημονική φαντασία και δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, ερευνητές από την Ιαπωνία και τη Βρετανία με επικεφαλής τον Κότζι Νισίντα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οζάκα, παρουσίασαν μια μέθοδο που χρησιμοποιεί επίσης βλαστοκύτταρα για να αναγεννήσει διαφόρους τύπους ιστού των ματιών (κερατοειδικού χιτώνα, επιπεφυκότα, φακού και αμφιβληστροειδούς). Στην ουσία, αναδημιουργήθηκαν μάτια στο εργαστήριο, έτοιμα προς μεταμόσχευση.
Οι δοκιμές σε τυφλά ζώα με κερατοειδική τύφλωση έδειξαν ότι ήταν δυνατό να αποκατασταθεί η όρασή τους. Οι ερευνητές πήραν επιθηλιακά κύτταρα κερατοειδούς από ανθρώπους ασθενείς, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο και τα μεταμόσχευσαν στα μάτια τυφλών κουνελιών, αναγεννώντας έτσι το μπροστινό μέρος του ματιού των ζώων.
Η τεχνική δίνει ελπίδες για μελλοντικές μεταμοσχεύσεις ματιών, που δεν θα απορρίπτονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Οι ερευνητές θεωρούν ότι άνοιξε ο δρόμος για να κάνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, με στόχο να αποκαταστήσουν την όρασή τους. Όμως, θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια και αν ποτέ αναπτυχθεί όντως μια τέτοια αναγεννητική θεραπεία, αναμένεται να είναι πολύ ακριβή.

Πηγή

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος.




Καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA). Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (6 - 12 Μαρτίου 2016), κορυφαίοι οφθαλμίατροι απ' όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Το γλαύκωμα είναι ασθένεια του ματιού, που προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση. Έχει υπολογισθεί ότι γύρω στους 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών με γλαύκωμα πλήττεται σοβαρά, καθώς έχουν μειωμένη ικανότητα στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Αν η διάγνωση γίνει στα πρώιμα στάδια, είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση του γλαυκώματος.




Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

AAAS: H τηλεσκοπική όραση έγινε πραγματικότητα (VIDEO).

Πηγή

AAAS: Ο ειδικός οπτικός Eric Tremblay παρουσίασε ένα μοναδικό φακό επαφής που παρέχει στο χρήστη τηλεσκοπική όραση. Ο φακός αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), στο San Jose της California.telescopic vision

Σύμφωνα με το  AAAS, ο νέος φακός επαφής, ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο από το πρώτο που κυκλοφόρησε το 2013. Έχει πάχος 1,55 χιλιοστά και διαθέτει ένα πολύ λεπτό, ανακλαστικό τηλεσκόπιο, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να κάνει ζουμ μέσα και έξω στην κυριολεξία με το ένα κλείσιμο του ματιού του.



Πως λειτουργεί;

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η οποία εκτός από τον Tremblay (της ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης) συμπεριλαμβάνει και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του San Diego της California, από το Paragon Vision Sciences, το Innovega, και από το Pacific Sciences and Engineering and Rockwell Collins, “Μικροί εσωτερικοί καθρέφτες αντανακλούν φως τριγύρω, επεκτείνοντας την αντίληψη του μεγέθους των αντικειμένων – μεγεθύνουν την άποψη, και έτσι είναι σαν να κοιτάτε μέσα από μεγεθυντικό φακό.”

Πολύ Σωστά. Τηλεσκοπική όραση.




Άλλες σημαντικές συμπεριλαμβάνουν τη διαπερατότητα οξυγόνου με την τοποθέτηση σε μικροσκοπικών καναλιών αέρα πλάτους περίπου 0,1 mm στην επιφάνεια του φακού. Το χαρακτηριστικό επιτρέπει στο οξυγόνο να κυκλοφορεί γύρω και κάτω από το φακό. Επίσης, μαζί με το φακό αναπτύχθηκαν και τα “έξυπνα” γυαλιά, τα οποία θα ανταποκρίνονται στα νεύματα του χρήστη, επιτρέποντας του να αλλάξει σχεδόν αβίαστα από την μεγεθυμένη στην τακτική όραση, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια.

Εκτός από πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές (το project χρηματοδοτήθηκε αρχικά από τον οργανισμό έρευνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ DARPA), η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπου 285 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν προβλήματα όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).

Η AMD είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στους ηλικιωμένους.


Πηγή

«Πιστεύουμε ότι οι φακοί αυτοί είναι πολλά υποσχόμενοι για τη χαμηλή όραση που προκαλείται από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σε αυτό το σημείο αυτό εξακολουθούμε να είμαστε σε στάδιο έρευνας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα γίνει μια πραγματική επιλογή για τα άτομα με AMD,” δήλωσε ο Tremblay.



Πηγή

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Το φύλο επηρεάζει το «βεληνεκές» της όρασης.



Πηγή

Oι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα από τις γυναίκες στο να βλέπουν και να αξιολογούν πράγματα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, ενώ οι γυναίκες υπερτερούν όταν βλέπουν πράγματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το οπτικό τους πεδίο.

Με άλλα λόγια, οι άνδρες βλέπουν καλύτερα την ευρύτερη εικόνα και οι γυναίκες τη λεπτομέρεια. Η διαφορά οφείλεται στον ιδιαίτερο τρόπο εξέλιξης του εγκεφάλου των δύο φύλων στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών.

Οι άνδρες, που ανέκαθεν ήταν επιφορτισμένοι με το κυνήγι, απέκτησαν καλύτερη μακρινή όραση για να αξιολογούν καλύτερα τους στόχους τους.

Από την άλλη, οι γυναίκες, που αρχικά ήταν συλλέκτριες καρπών και φρούτων και στη συνέχεια ασχολούνταν κυρίως με οικιακές και γεωργικές εργασίες, ακόνισαν την όραση και την προσοχή τους σε κοντινές αποστάσεις και ιδιαίτερα στην ακτίνα του χεριού τους.

Η έρευνα έγινε από την ψυχολόγο Έλεν Στάνσι του Κολεγίου Χάμερσμιθ του Δυτικού Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο «Βritish Journal of Ρsychology».

Τα πειράματα, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι οι γυναίκες υπερτερούν σαφώς και η όρασή τους είναι πιο ακριβής όταν βλέπουν κάτι σε απόσταση μισού μέτρου (όσο περίπου φθάνει το χέρι τους), ενώ από το ένα μέτρο και πέρα (δηλαδή πέρα από την ακτίνα δράσης του χεριού) υπερτερούν οι άνδρες.

Προηγούμενες έρευνες στον τομέα της νευροεπιστήμης έδειξαν ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν δύο διαφορετικά μονοπάτια επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών από τον χώρο, ένα για μακρινές αποστάσεις κι ένα για κοντινές.

Πηγή

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Έτσι σας βλέπει το νεογέννητο μωρό σας [Εικόνα].




Από τη στιγμή που ανοίγουν τα μάτια τους, τα κοιτάζουμε, τους γελάμε, τους κάνουμε αστείες φατσούλες. Αλλά τι από όλα αυτά μπορούν να δουν;

Οι περισσότερες μελέτες ισχυρίζονται ότι η όραση ενός μωρού είναι περιορισμένη και ότι βλέπει μόνο φώτα, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τελικά πώς μας βλέπουν.

Μια νέα μελέτη, από το Journal of Vision, χρησιμοποίησε μια καινοτομική προσέγγιση για να προσδιορίσει πώς εμφανίζονται οι εκφράσεις στο πρόσωπο ενός ενήλικα στα μάτια ενός μωρού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κλειδί σε αυτή τη μελέτη είναι ότι χρησιμοποίησαν ένα βίντεο σε λούπα (δηλαδή σε επανάληψη) όπου άλλαζαν εκφράσεις στο πρόσωπο, αντί για απλές εικόνες, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί στις μέχρι τώρα μελέτες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα περισσότερα νεογέννητα μπορούν να δουν σε απόσταση 30 εκατοστών δηλαδή μπορούν να διακρίνουν το πρόσωπο της μαμάς τους ενώ θηλάζουν.

Μάλιστα, όχι μόνο βλέπουν αλλά διακρίνουν και εκφράσεις από αυτή την απόσταση!

Οσο η απόσταση μεγαλώνει, τόσο πιο θολά βλέπουν.

Δείτε πώς ακριβώς σας βλέπει το μωρό σας στην παρακάτω εικόνα που δημιούργησαν οι ερευνητές.


Πηγή

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Νέας γενιάς «έξυπνα» γυαλιά για διαδραστικό -virtual- γράψιμο.



Η τεχνολογία που συνδυάζει γυαλιά τρισδιάστατης προβολής και «επαυξημένης πραγματικότητας» εξελίσσεται τόσο γρήγορα ώστε νέες χρήσιμες εφαρμογές προστίθενται σε αρχικά ενδιαφέρουσες και πολλά υποσχόμενες.

Στην νέα γενιά υπάρχει η δυνατότητα για γράψιμο σε εικονικό πληκτρολόγιο που προβάλλεται στο χώρο σε συνδυασμό με πιο εύκολο τρόπο χρήσης των περίπλοκων συστημάτων που διαθέτουν μέσω της απλουστευμένης διαδραστικότητας ανάμεσα στο χρήστη και την συσκευή (user interface).

Το σημαντικότερο βήμα που έγινε πρόσφατα ανήκει στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST) και αναφέρεται στα λεγόμενα «έξυπνα» γυαλιά που κατασκεύασαν εξελίσσοντας προηγούμενο μοντέλο τους από το 2015.

Το Κορεατικό Ινστιτούτο είναι εκείνο που πέτυχε να συνδυάσει «έξυπνα» γυαλιά και «επαυξημένη πραγματικότητα» σε μια συσκευή δίδοντας τους επαρκή δημοσιότητα για να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο βήμα.

Στερεοσκοπική όραση

Αυτά τα γυαλιά διευκολύνουν, μέσω της «επαυξημένης πραγματικότητας», σε όποιον τα φοράει να βλέπει στερεοσκοπικά ένα εικονικό πληκτρολόγιο ή κλαβιέ πιάνου στο χώρο και ταυτόχρονα τα χέρια του να προβάλλονται επάνω σε αυτά ώστε να πληκτρολογεί, όπως θα συνέβαινε και στον φυσικό κόσμο.

Μέσα στο τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογεί κείμενα ή λέξεις κλειδιά για διάπλευση στο διαδίκτυο με προοπτική να προστεθούν και αλλες δυνατότητες.

Το αποτέλεσμα μπορεί να ακούγεται απλό όμως πίσω του βρίσκονται σε συνδυασμό κορυφαίες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής όρασης υπολογιστών, νευρωνικών δικτύων κλπ., σε ένα εύχρηστο πακέτο που μπορεί πλέον να φερθεί εύκολα και στο μέλλον ενδεχομένως να γίνει αντικείμενο καθημερινής χρήσης.

Τα γυαλιά, που εμφανισιακά εύκολα μπορεί να θεωρηθούν μια προωθημένη πρόταση της μόδας, έχουν ειδικό επεξεργαστή με πολλούς πυρήνες και βασίζονται σε αλγόριθμους «deep learning», στερεοσκοπική κάμερα, μονάδα επικοινωνίας WiFi και θήκη μπαταριών για μεγάλη αυτονομία.

Αμφίδρομη επικοινωνία

Οι βελτιώσεις που προστέθηκαν επιτρέπουν στον χρήστη να επικοινωνεί αμφίδρομα με την συσκευή πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με παλαιότερες εφαρμογές. Δηλαδή το «user interface», όπως λέγεται στην τεχνική ορολογία η διαδραστική επικοινωνία, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και απλοποιημένο συγκριτικά με προηγούμενα μοντέλα.

Η ενσωματωμένη κάμερα με δυο φακούς λειτουργεί παράγοντας τρισδιάστατες εικόνες με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσω της φυσικής όρασης αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Επομένως συνολικώς από κατασκευής είναι πολύ φιλικά στον άνθρωπο.

Οι δυο φακοί παράγουν σχετικά διαφορετικές μεταξύ τους εικόνες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δίδεται με ακρίβεια η αίσθηση του βάθους, όπως δηλαδή λειτουργεί και η ανθρώπινη όραση που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες του περιβάλλοντος αναγκαίες για έχουμε πλήρη αντίληψη του.

Εύκολα και εύχρηστα

Βασιζόμενοι σε προηγμένες τεχνολογίες μηχανικής όρασης, που εφαρμόζονται αποκλειστικά σε φορητές συσκευές, οι ερευνητές σχεδίασαν τα γυαλιά ώστε έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις χειρονομίες που κάνει ο χρήστης με δεδομένο τις πληροφορίες βάθους από τις στερεοσκοπικές εικόνες του συστήματος. Μια ακόμη ευκολία ώστε να είναι εύχρηστα.

Με βάση τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό και με την μικρή κατανάλωση ρεύματος, οι ερευνητές στο μέλλον θα έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν ακόμη πιο εξελιγμένα μοντέλα με κύρια χαρακτηριστικά το χαμηλό βάρος, το μικρό μέγεθος, την μεγάλη αυτονομία και θα χρησιμοποιούνται εύκολα σε καθημερινή βάση.

Σε αντίθεση με τα γυαλιά που κατασκεύασε το Κορεατικό Ινστιτούτο προγενέστερης γενιάς φορητές συσκευές με οθόνη προορισμένες να τοποθετηθούν στο κεφάλι είχαν πολύ λιγότερο αναπτυγμένη διαδραστικότητα ανάμεσα σε αυτές και τον χρήστη. Επίσης είχαν μεγάλο βάρος και μικρή αυτονομία στην διάρκεια των μπαταριών τους.

Ένα πρακτικό παράδειγμα μπορεί να θεωρηθούν τα γυαλιά της Google τα οποία βασίζονταν σε πάνελ αφής και την αναγνώριση προφορικών εντολών προκειμένου να λειτουργήσουν. Στην πραγματικότητα θεωρήθηκαν ως μια προηγμένη εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και όχι μια αυτόνομη συσκευή.

Πρώτα χρησιμοποιήθηκαν από αεροπόρους

Αξίζει να σημειωθεί ότι συσκευές τέτοιας φιλοσοφίας, όπως τα γυαλιά K-Glass αλλά σε πολύ λιγότερο εξελιγμένη μορφή, άρχισαν να χρησιμοποιούνται από πιλότους μαχητικών αεροπλάνων για άμεσο και ακριβέστερο χειρισμό τους.

Για τον πιλότο, που πρέπει να αντιδράσει σε ελάχιστο χρόνο, είναι χρήσιμο να βλέπει μέσα στην κάσκα του σημαντικές πληροφορίες και μέσω εντολών προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες διαδραστικότητας με τα συστήματα, να ελέγχουν ακριβέστερα το αεροπλάνο τους.

Αλλωστε είναι πολυ προκλητική η προοπτική που θέλει μέρος του ελέγχου να γίνεται απευθείας με ηλεκτρικά σήματα-εντολές από τον ανθρώπινο εγκέφαλο...